• Home
  • Wedstrijdfotografie
  • Dressuurevents
  • Fotoshoots
  • Tarieven
  • Nieuws
  • Links
  • Auteursrecht
  • Contact
IshootHorses  

Clinic Catherine Haddad | Over houding, zit en een goed passend zadel

31/3/2012

2 Comments

 
Foto
Catherine Haddad
Midden maart was Catherine Haddad, Amerikaanse Grand Prix amazone, te gast in België. Op Stoeterij de Kwikaard in Brecht gaf ze een clinic over het belang van een goed passend zadel en het effect hiervan op de houding van de ruiter en de bewegingen van het paard. Ze deed dit in samenwerking met ruitersportzaak Theuns en haar sponsor, het zadel- en ledermerk Stübben.  Frank Stübben, die samen met zijn broer Mark het Duitse lederbedrijf leidt, was zelf ook aanwezig.

Tijdens de drie uur durende demonstratie gaf Haddad, die al bijna 20 jaar in Vechta (Duitsland) woont, aan vier gastruiters een introductieles van 45 minuten. Ze gaf hen en het publiek tips en tricks mee over hoe ze hun positie en houding op het paard konden verbeteren. De ligging van het zadel op het paard bleek daarbij cruciaal.
Foto

Kniewrongen overbodig

Het viel Haddad op dat de zadels van de gastruiters stuk voor stuk voorzien waren van stevige kniewrongen. En trend die in de jaren ’70 werd ingezet, maar waarvan het nut nooit bewezen werd,  aldus Haddad.  
Foto
“Vroeger draaide de paardensport om de cavalerie. Er werd enkel gereden met platte zadels zonder kniewrongen. In de jaren ’70 kwam daar verandering in. De paardensport evolueerde in de richting van een amateursport. Bovendien evolueerde ook de rijpaardenfokkerij. Snellere en hevigere paarden werden de nieuwe trend. De combinatie van amateurruiters en hevigere paarden zorgde ervoor dat in draf minder werd doorgezeten. Lichtrijden werd de nieuwe standaard. Zadels met kniewrongen vergemakkelijkten dit.”

Kniewrongen zijn volledig overbodig volgens Haddad. Om niet te zeggen nefast voor de positie van de ruiter en zijn invloed op het bewegingsmechanisme van het paard.
Foto
"De kniewrongen zorgen ervoor dat de ruiter meer achteraan in het zadel komt te zitten. Zijn zwaartepunt verschuift naar achteren, waardoor het niet langer boven het zwaartepunt van het paard ligt. De ruiter maakt het zijn paard daardoor extra moeilijk omhem te dragen. Bovendien zorgen kniewrongen voor een onnatuurlijke beenligging (teveel naar achteren) waardoor ook de positie van de heupen verandert en de ruiter teveel op zijn schaambeen komt te zitten."

Knieën vooraan in het zadel

Om een goed contact met het paard te hebben en met zijn zit optimaal te kunnen inwerken,  hoort de ruiter zo dicht mogelijk bij de schoft te zitten, aldus Haddad. Hij hoort daarbij met zijn achterwerk diep in het zadel plaats te nemen, zijn benen te laten afhangen in een natuurlijke houding en zijn voeten te ontspannen.
Foto
“Wanneer je deze natuurlijke houding aanneemt, zul je zien dat je knieën eerder naar voren dan naar achteren liggen. Je tenen wijzen eerder naar beneden dan naar boven.” Van de ideale houding waarbij een lijn getrokken kan worden van het oor naar de schouder naar de heup naar de hiel van de ruiter, blijft bij Haddad niet veel meer over. “Het is vooral belangrijk dat je je knie ontspant en vooraan in het zadel kan leggen. Kniewrongen belemmeren dit.”

Ook de vaak gehoorde mantra ‘hielen uitdrukken’ gaat volgens Haddad niet op: “Je hielen uitdrukken zorgt ervoor dat je je kuitspier aanspant. Dat wil je niet, want dat belemmert de veerfunctie van je hielen, nodig om de bewegingen van het paard te kunnen volgen. Ik vraag mijn leerlingen dan ook nooit om hun hielen uit te drukken.”

Voor op en achter de loodlijn

Foto
Haddad benadrukt dat de houding van de ruiter niet statisch is. “Afhankeljk van datgene wat je wil bereiken, verplaats je je bovenlichaam meer voor of achter de denkbeeldige loodlijn. Je knieën en benen verplaatsen zich in de omgekeerde richting. Rijd je een uitgestrekte draf, dan ga je wat dieper in het zadel zitten, waardoor je bovenlichaam zich wat achter de loodlijn bevindt. Je knieën  verschuiven daardoor wat meer naar voren. Met je zit zeg “ga maar”. Wil je meer verzamelen , zoals in de piaffe, dan ga je wat minder diep zitten en zuig je je paard als het ware onder je naar boven. De teugels heb je hiervoor zelfs niet nodig. Alles gebeurt in een voorwaartse tendens. Met je zit rijd je je paard richting de verzameling.”

Zadelwissel

Haddad zelf rijdt al 20 jaar met een Stübben-zadel, zonder kniewrongen. Voor de gelegenheid bracht ze één van haar eigen zadels mee naar Brecht. Nadat ze de houding van iedere gastruiter en de ligging van zijn zadel  geanalyseerd had, bood Haddad de ruiters aan om op haar zadel te rijden. De gastruiters waren het over eens: lichtrijden met dit zadel is een hel. Doorzitten – ook zonder beugels – was dus de boodschap. Wonder boven wonder ging dit zeer gemakkelijk eens ze door hadden hoe ze hun knieën moesten positioneren.
Foto
Zadelwissel
Foto
Lichtrijden is hel
Foto
Om gemakkelijk aan te singelen maakt Haddad gebruik van een houten werktuig.

De testruiters van stal de Kwikaard:

Foto
Mandy Verstraete met Cinderella v/d Kwikaard (v. Flemmingh)
Foto
Lara De Grave met Awel v/d Kwikaard (v. Farrington)
Foto
Nils Voorhamme met Artouch v/d Performing Stables (v. Pik Solo)
Foto
Geoffrey De Roy met Ivano (v. Idzard)
Cinderella van de Kwikaard, Awel van de Kwikaard en Ivano zijn te koop.

Meer info over zadels passen?
Bekijk de filmpjes met Catherine Haddad op de website van Stübben.

Tekst/foto's: © Sarah Janssens/IshootHorses
2 Comments
Nils Voorhamme
1/4/2012 12:37:11 am

Hey dank je voor het artikel en de foto's ... de clinique was heel leerrijk en je hebt de inhoud ervan goed verwoord.

Reply
Gwen Gebruers
13/3/2014 09:05:33 pm

Beste,

Ik ben op zoek naar Lara de Grave, vroeger dressuurinstructeur van Brigitte Janssens te Brasschaat. Ik rijd nu haar paard, en we zouden graag terug in contact met Lara komen, zodat ik eventueel van haar ook les kan krijgen (indien mogelijk).

Kan u ons helpen?

Vriendelijke groetjes,

Gwen

Reply



Leave a Reply.

    Over IshootHorses

    In deze rubriek lees je al het nieuws over IshootHorses, regionale en nationale dressuurevents en  ander Belgisch dressuurnieuws. 

    Heb je zelf nieuws dat je hier kwijt wil? Stuur me een berichtje via Facebook met de details en ik maak er een bericht van.
     
    Veel leesplezier en tot binnenkort!
    Sarah Janssens

    Picture

    Nieuwsarchief

    April 2012
    March 2012
    February 2012
    December 2011
    October 2011
    September 2011
    August 2011
    July 2011

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.